Danmark som cykelferieland: Visioner, udfordringer og løsninger

Synspunkt bragt på MobilityTech d. 21. februar 2025

Af Jesper Pørksen

Foreningen Dansk Cykelturisme blev stiftet i 2014 med det formål at udvikle cykelturismen i Danmark. De 6 stiftende partnere er siden vokset til en medlemskreds, der tæller destinationsselskaber, kommuner, nationale organisationer som VisitDenmark og Dansk Kyst- og Naturturisme, samt flere private aktører.

Foreningen har gennem sit 10-årige virke igangsat en række udviklingsprojekter og initiativer, der har styrket cykelturismen og den rekreative cykling i Danmark. Det er typisk sket i et tæt samarbejde med både offentlige og private aktører. Den største strategiske satsning har været udvikling af det rekreative cykelnet (også kendt som cykelknudepunktsnetværket), som vi sammen med Dansk Kyst- og Naturturisme har klargjort til national udrulning.

Vi er også lykkedes med at få cykelturisme og rekreativ cykling på den politiske dagsorden. Læs blot Regeringens turismestrategi fra oktober 2024.   

Men det ændrer ikke på, at cykelferielandet Danmark siden strukturreformen i 2007 har lidt under, at ansvaret for sammenhængende cykelinfrastruktur overgik fra 14 amter til 98 kommuner. Amterne havde både stærke kompetencer og dedikerede ressourcer til området. Nogle kommuner besidder bestemt begge dele, men det gør langtfra alle. Og det ændrer ikke på, at koordinationen mellem 14 alt andet lige er nemmere end mellem 98.

Derfor foreslår Dansk Cykelturisme, at der i forbindelse med den kommende cykelstrategi afsættes midler til etablering af et kompetence- og formidlingscenter for cykelturisme og rekreativ cykling i Danmark. Et center, der især skal understøtte kommunerne i deres arbejde og sikre sammenhængen på tværs.

Pres på kommuner

To forhold skaber et aktuelt behov for bedre organisering af rekreativ cykling og cykelturisme i Danmark: For det første ser vi en stigende efterspørgsel både blandt lokale borgere og turister efter gode cykeloplevelser. For det andet oplever vi en voksende interesse fra kommuner, destinationer, organisationer, private fonde og ikke mindst regeringen – jf. turismestrategien – om at udvikle og markedsføre cykeloplevelser.

Det lægger et endnu højere pres på den svage organisering, og det vil især være i kommunerne, at man kommer til at mærke presset. For kommunerne har en stor opgave at løfte i forhold til udvikling af gode cykelforhold. Det gælder både for hverdagscyklister og for dem, der cykler på ferien og i fritiden.

Cykelturister bekymrer sig som de fleste andre cyklister ikke om myndighedsgrænser. De ønsker sig sammenhængende, cykelvenlige forhold. Et eksempel: De 11 nationale cykelruter i Danmark går i dag igennem 94 kommuner. Hver kommune ejer dermed kun en brøkdel af en rute. Men alle brøkdele er vigtige, for at ruten fungerer som en sammenhængende oplevelse. Det kræver ressourcer og kompetencer i alle kommuner og ikke mindst koordination på tværs af kommunegrænser.

Det samme vil gælde for det rekreative cykelnet, hvor ambitionen er at afmærke hele 30.000 km cykelvenlige strækninger. Det er næsten en tredobling i forhold til det samlede cykelrutenet i dag.

Formidling skal følge med

Vil man på cykeltur i Danmark, skal planlægningen være nem og cykelturen leve op til ens forventninger. Der er vi slet ikke i dag. Selv for en stedkendt lokal borger kan det være svært at finde frem til de gode cykeloplevelser. For en udenlandsk turist bliver opgaven kun vanskeligere.

Hjemmesiden ruter.dk formidler de nationale cykelruter og en række andre ruter, men der findes intet samlet overblik over cykelruter i Danmark. Og har man endelig fundet sin rute, kan det være meget svært at gennemskue dens kvalitet.

Det fordrer først og fremmest en stærkere samlet formidling af cykeloplevelser, men det er lige så vigtigt, at dataindsamlingen om cykelruter optrappes. Det hjælper for eksempel ikke meget at vide, at Gjerrildbanen er en stor cykeloplevelse, hvis ikke man samtidigt får at vide, at ruten bedst egner sig til lidt bredere dæk, og at man skal huske at proviantere inden.  

Mest for pengene nu og i det lange løb

Det er formentlig sjovere for enhver politiker at klippe snore til nye cykelruter end at styrke den bagvedliggende organisering. Men alle bør være opmærksomme på, at cykelferielandet Danmark kun bliver så godt som dets organisering.

Samtidigt spilder vi ikke ubetydelige midler og arbejdstid på indsatser, der ikke er koordinerede med andre indsatser eller bygger videre på det eksisterende. Inden for de sidste ti år har vi set flere ambitiøse nye ruteudviklingsprojekter, hvor der er brugt millioner på afmærkning, digitale værktøjer og markedsføring, men hvor der ikke har været en langsigtet plan, mulighed eller vilje til at holde det udviklede vedlige. Med det resultat, at investeringen efter få år tabes på gulvet.

Med en stærkere organisering sikrer, at det, vi investerer i, giver størst mulig værdi både her og nu og i det lange løb. Samtidigt sikrer vi, at ingen områder bliver overset.

Flere opgaver at løse

Følgende konkrete opgaver kalder på en bedre organisering på tværs af myndighedsgrænser og på tværs af offentlige og private aktører:

  • Udvikling af de nationale cykelruter til ikoniske oplevelsesruter
  • Udrulning af det rekreative cykelnet
  • Udvikling af en fælles formidlingsplatform for cykelturister og rekreative cyklister i Danmark
  • Indsamling af viden og data om cykelturisme og rekreativ cykling i Danmark
  • Markedsføring af cykelferielandet Danmark

Det er i høj grad vores daglige arbejde i Dansk Cykelturisme, men tiden er moden til at tage det næste skridt og formalisere indsatsen i et kompetence- og formidlingscenter for rekreativ cykling og cykelturisme i Danmark. Det er vores vurdering, at det vil kræve 3-5 årsværk. Den årlige omkostning vil dermed svare til etablering af 1 km cykelsti i åbent land.